Apeldoorn Huis Nieuw Stationsplein! Links

 

17 April 2009

Koninginnedag 2009: Koningin in Apeldoorn

De koningin is regelmatig in Apeldoorn (Het Kleine Loo is haar buitenverblijf), maar dit keer komt ze officieel. Dat geeft een hoop gedoe. Veel festiviteiten en een historsiche optocht vinden plaats op de Loolaan en zelfs een deel van de Koning Lodewijklaan. Vlakbij ons huis dus. Voor ons is het kiezen of delen: wegggaan of blijven, maar dan kunnen we er met de auto ook niet uit op de 30ste. 

Website Apeldoorn Koninginnedag 2009 

Eerste actie versiering stad (17 april) : fontijn spuit oranje. 

 

Juli 2008,

Laatste kunstje?

Sommige rotonden in Apeldoorn hebben in het kader van de TriŽnnale een metamorfose ondergaan. Dat wil zeggen het ronde plantsoentje in het midden. Het lijktver echter op dat de klus iets te hoog gegrepen was voor de plantsoenendienst. Zie de rotonde Arnhemse weg:

Een vrachtautootje van de plantsoenendienst duikt op uit het plantsoen. Daarbij laat hij een lading bloeiende planten achter en de bestuurscabine is overwoekerd. Hoe moeten we dat interpreteren? Is de plantsoenendienst blijven steken in hun laatste kunstje? 

 

 

26 april 2008,

Deze zomer is er de eerste TriŽnnale Apeldoorn. Kunst en landschap. We houden het voor u in de gaten. Bezoek voorlopig de TriŽnnale website eens!

Voorbeeld van een activiteit: The Royal Mile:

"The Royal Mile" is een koninklijke border van 1609,34 meter. Het is ingericht door een tiental van de beste borderontwerpers in Europa. Een kleurrijke bron van inspiratie voor iedereen die van tuinieren en planten houdt!
The Royal Mile is in twee delen opgesplitst. Het eerste deel is een vasteplantenborder naar een ontwerp van Jacqueline van der Kloet. Een blijvende herinnnering aan The Royal Mile voor de gemeente Apeldoorn. In het tweede deel spelen eenjarige zomerbloemen en zomerbloeiende bolgewassen een hoofdrol. In totaal zullen 38000 eenjarige zomerbloemen en 4500 eenjarige zomerbollen in de borders staan. 
Natuurpark Berg & Bos is een bosrijke omgeving met herten, wilde zwijnen, wandelroutes, vijver, een speelweide en de hoogste uitkijktoren van de Veluwe

25 mei 2007

Vogelhuisjeskunstwerk langs Loolaan

APELDOORN Ė De bomen langs Loolaan worden volgehangen met tweeduizend gekleurde vogelhuisjes. De nestkastjes zijn een idee van de Duitse kunstenaars Wolfgang Buntrock en Frank Schulze. Ze vormen een onderdeel van de prelude op de TriŽnnale Apeldoorn 2008.


Slideshow image

Zie vooral ook de website van de kunstenaars:  Site kunstenaars

De vogelhuisjes blijven de zomer van 2007 langs de Loolaan hangen

Dat de TriŽnnale, een tuin- en landschapsevenement dat om de drie jaar terug moet keren, doorgaat is overigens pas vandaag (25 mei) besloten. De gemeenteraad trok er een miljoen Euro voor uit. Al eerder gaf de politiek groen licht voor een bijdrage van 500.000 euro. Daarmee werd de haalbaarheid van de TriŽnnale onderzocht en ook de prelude bekostigd.

De Apeldoornse kunstenaar Tirza Verrips maakte deel uit van een team dat met plannen voor de prelude is gekomen. Ze nodigden het Duitse duo uit, omdat zij internationaal bekend staan om hun natuur gerelateerde objecten.

De komende weken zullen meer kunstenaars werk in Apeldoorn etaleren. Het gaat om negen objecten van onder meer Marinus Boezem en Sjoerd Buisman.
Dinsdag zet Verrips bij Paleis Het Loo een wat hij noemt Ďmerkwaardig bouwselí neer. Andere locaties zijn het kanaal en bij Centraal Beheer.

 

     Klik door naar het unieke stationsplein dat medio 2007 wordt geopend!

 

Stad Apeldoorn  

Apeldoorn is het kloppende hart van de Veluwe. Met een inwonertal van meer dan 155.000 behoort Apeldoorn tot de top tien van Nederlandse steden. Ten opzichte van andere plaatsen is Apeldoorn echter verrassend anders. In weinig steden vind je zoveel rust en ruimte als hier. De uitgestrekte bosrijke omgeving geeft de stad een geheel eigen karakter en laat Apeldoorn qua stedelijke idylle bijzonder hoog scoren. In het straatbeeld voert het groen de boventoon. Fraaie plantsoenen en stadsparken fleuren zowel het centrum als de wijken op. De monumentale panden in met name de parkenbuurt en de wijk Berg en Bos voorzien een en ander van extra cachet.

Voor nůg meer koninklijke allure zorgt Paleis Het Loo. De voormalige zomerresidentie van de koninklijke familie is tegenwoordig een druk bezocht museum. De schitterende paleistuinen, die zijn geopend in de zomermaanden, vormen een attractie op zich. De Apenheul draagt de naam Apeldoorn eveneens tot ver over de landsgrenzen uit. Apenheul is het enige dierenpark ter wereld waar dertig soorten apen los in het bos leven. Familiepark Koningin Juliana Toren, een derde toeristische trekpleister van formaat, betekent veel plezier voor iedereen van hťťl groot tot hťťl klein.

(met dank aan de VVV)

klik op plaatje om weer terug te gaan

Paleis het Loo

Posthuis bij het Loo

Oude station Het Loo

Indische Buurt Apeldoorn (onze buurt) : Beschermd stadsgezicht:

          bekijk hier het verhaal