Terug

Maart 2011,

Wetenschap in actie

Unieke beelden van wetenschap in actie! Deze zijn zeldzaam, wetenschappers houden hun kaarten liever even voor de borst totdat de resultaten gepubliceerd kunnen worden. Speciaal voor onze trouwe bezoekers hebben we toestemming om een tipje van de sluier op te lichten...
 
Wetenschap is niet altijd zo duidelijk, het is soms duister wat er gebeurt. Hier zit ze letterlijk in het duister te speuren naar relevante aspecten van belang bij borstkanker. Zo bestudeert ze hier het resultaat van een proef met muizenborstweefsel. Normaal gesproken specialiseren de meeste cellen in een weefsel zich zodat ze een specifieke functie kunnen uitoefenen. Ze bekijkt genen die deze specialisatie blokkeren en die daardoor celdeling en kanker bevorderen. Het is werk van de lange adem, van teleurstellingen en successen (zoals hier). Goed dat zij en haar man Math volhouden daar in die hitte.

 

Hier zie je San in het donker achter de microscoop, waar ze  muizenborstweefsel met een blauwe laser aanstraalt. 

Door de laserstraal wordt zichtbaar welke cellen in het borstweefsel een specialisatie-blokker maken (die cellen worden groen). Dat kun je zien op de foto's die Math van het beeldscherm heeft gemaakt terwijl San helemaal blij zat te zijn met een nieuw resultaat.

San zelf aan het woord:

We onderzoeken een aantal genen die voorkomen dat borstcellen zich specialiseren. Deze genen zijn overactief in borstkanker, dus we gaan dat verder uitzoeken en kijken of we dat effect in borstkanker kunnen opheffen, zodat hopelijk de cellen zich weer specialiseren (wat ook inhoudt: nooit meer delen). Het mooie van zo'n soort therapie is dat het niet gebaseerd is op snel delende cellen aanpakken zoals chemo en bestraling, dus hopelijk werkt dat in gevallen waar dat soort therapieen niet werken. Nou, dat moeten we allemaal eerst nog maar eens goed gaan uitzoeken...

Als je meer wilt weten zou ik eens een kijkje nemen op de website van het Lab van San. Daar staan de onderzoeken, de technieken, de mensen etc.. De moeite waard! Klik hier voor deze site.