Terug

 

Henry Cleenewerck

kunstschilder

Watou 1818- Brussel 1901

Lees alles over Henry Cleenewerck op Wikipedia, Klik Hier.

We weten dat Henry (mede) eigenaar is geweest van ons huisje in Watou. Dat blijkt uit een verkoop acte van 26 april 1888.Jarenlang hebben we geprobeerd een schilderij van hem te bemachtigen. Het leek historisch gezien de moeite om Henry op deze wijze weer in zijn geboortedorp en voormalig eigendom te introduceren. Thans herinnert niets in Watou (gemeente Poperinge) aan hun beroemde oud dorpsgenoot.

Er zijn weinig schilderijen op de markt. Heel af en toe op een veiling in Amerika, een Amerikaans landschap. Maar op een  veiling in BelgiŽ (liefst met een Vlaams tafereel), dat nooit. Dat komt mede omdat de weduwe van de schilder bij haar dood alle schilderijen die zij nog in bezit had (72) aan de gemeente Poperinge heeft geschonken. Daar liggen ze nu op een zolder, buiten het zicht van iedereen. Dat is een treurige verhaal, hoe de gemeente met de schilderijen is omgegaan.

Maar:

In februari 2010 werden we op de hoogte gebracht (zie hier) dat er een echte 'Cleenewerck' geveild werd in Brussel (bij Horta). Via internet een bod uitgebracht en nu hangt het schiderij 'paard en wagen in een landschap' bij ons in Watou, in het voormalige woonhuis van zijn broer (dat hij in 1888 geŽrfd heeft). Dit is het schilderij:

 

Hieronder een deel van de Notarisakte waarin het (ons) huisje waarvan hij door de erfenis mede eigenaar was geworden weer verkoopt.  Verder ook 5 van zijn schilderijen uit de collectie 'Poperinge' (liggen wer op zolder) en nog een paar van zijn Amerikaanse / Cubaanse schilderijen.

 

 

Hieronder enige doeken uit de Collectie 'Poperinge'

 

Hieronder enige afbeeldingen van andere schilderijen (via Internet)