Kunst Onze kunst  Gedichten Biënnale Venetie Documenta Kassel MARTa museum Herford Verbeke Foundation Links

Kunst

(Zie ook kunstenfestival Watou 2009 en de Poëziezomers in eerdere jaren)

29 augustus 2010,

Kunst in Singapore, augustus 2010

Singapore kent verschillende musea. We hebben er deze maand twee bezocht, twee die we vorig jaar ook bezochten. Schitterende gebouwen, mooie kunst. Altijd mede gericht op educatie van de jeugd en zeer gastvrij. Je wordt persoonlijk welkom geheten in de musea, dat vonden we leuk en bijzonder. 

Bezoek de websites van beide musea en krijg een indruk. Hier is de website van het het Nationaal Museum van Singapore. Daarover later meer. Eerst het SAM (zie hieronder).

Singapore Art Museum (SAM)

Hier wat werk van de Chinese kunstenaar Wu Guanzhongh. Hij is zeer populair in Singapore. Schilderijen van hem staan afgedrukt op zaken als tasjes, tekenboekjes etc. Hij is ten tijde van de tentoonstelling overleden, dat maakt hem nog populairder. 

Hij was ten tijde van het communisme in China verbannen en leefde in HongKong en Singapore. Hij heeft beide landen werk nagelaten uit dankbaarheid. Zo gaf hij in 2008 113 kunstwerken aan Singapore. Hieronder wat foto's die ik maakte op de tentoonstelling. 

Het is prachtig werk, doet enigszins denken aan werk van Mondriaan: van figuratie naar abstractie. Zie de huisjes hieronder. 

 

 

Musea Francois Pinault, Venetië

In juni 2009 is het nieuwe museum van Francois Pinault (verzamelaar van hedendaagse kunst) geopend. In het schitterende gebouw op de Punta Della Dogana, aan de ingang van het Grand Canal. Zie de foto hieronder (de punt). Hij heeft nog een musem aan het Grand Canal: Palazzo Grassi. Beide musea hebben we deze week bezocht.

 Ze zijn zonder meer (letterlijk) indrukwekkend.

Lees en kijk hier verder.

 

Thomas Schütte: Efficiency Men

Marlene Dumas: Gelijkenis II

 

 

zaterdag 25 april 2009, De Standaard

JAN HOET MAAKT TENTOONSTELLING OVER OORLOG

Jan Hoet (rechts) met Wilfried Hagebölling bij een van diens beelden. thomasmayerarchive

Koeien moesten plaats maken voor beelden. Op een vredig stadsplein verscheen een isoleercel uit Abu Ghraib. Wie Jan Hoet uitnodigt om een expositie over oorlog op te zetten, moet tegen een stootje kunnen.

Lees verder

Wat is kunst? Die vraag gaan we hier maar niet beantwoorden. We weten het ook gewoon niet. Vandaar wellicht onze speurtocht naar kunst, en dan vooral hedendaagse kunst. Je laten verrassen, proberen te doorgronden waarom iemand dat gemaakt heeft, wat erachter zit. Zoveel mensen wereldwijd wijden hun leven aan de kunst. Voor hen is het in ieder geval meer dan de moeite waard, het is leven. Voor ons is het niet ons leven, maar Kunst leeft zelf wel steeds meer voor ons. Het wordt belangrijker.

(Kunst en film nieuws uit de NRC van vandaag:)

Serendipiteit?

Twee van onze kunstwerken. Als je ze op deze wijze naast elkaar plaatst levert het een verassend nieuw beeld op. Twee personen die vol spanning gadeslaan wat er uit moeder aarde omhoog borrelt en wat dat gaat brengen. Is dit serendipiteit?

Schilderij 'Life comes from earth' 

van Freddy de Vierman.

  Foto gesigneerd Daniël de Koning

  (Volkskrant)

 

Kunst en film nieuws uit de NRC van vandaag: