Kunst Onze kunst  Gedichten BiŽnnale Venetie Documenta Kassel MARTa museum Herford

Links

Terug naar Onze Kop Thee

Ons ander kunstbezit 

Sinds een aantal jaren schaffen we af en toe een kunstwerk aan. Klik hier voor onze schilderijen. Op deze pagina staat info over ons overige kunstbezit.  

 

 

Rik Ryon, Proven (B)  Gemeente Poperinge

Riks werk is nauw verbonden aan de Westhoek en dan met name de Eerste Wereledoorlog die daar zo verschrikkelijk heeft gewoed.

2009: Werken van Rik op een tentoonstelling in Nieuw Zeeland (1000-den NZeelanders sneuvelden in 1917 in de slag rond Passchendaele). Klik hier.

Westhoek historie

Bij ons in Watou: Van koper vervaardigde stoeltjes. Gemaakt naar stoeltjes zoals die altijd  werden gebruikt bij de Hop pluk in en rond Poperinge, in de Westhoek van West Vlaanderen. Een streek die vooral ook gebrandmerkt is als een streek uit de Eeerste Wereldoorlog. De zittingen van de stoeltjes zijn gemaakt van opgegraven banden van granaten uit de 1ste WO.

Neem plaats, voel de historie, voel de oorlog. Zittend op banden van granaten die veel leed hebben veroorzaakt.  Dat zit onrustig, het gaat tintelen. Sta maar weer op, het moment was daar. Nooit meer zo'n vuile oorlog. 

 

 

 

Boom

Rik Ryon

Ook in Watou: Een boom? Het lijkt erop. Eigenlijk krijgt hij pas betekenis in de tweede foto. In combinatie met de Westhoek historie. Veel bomen in de Westhoek zijn gedurende 1914-1918 verwoest. Het landschap was onbeschrijfelijk. Een gesublimeerde, gestolde, boom. Gevangen door de kunstenaar. Een kunstenaar die dagelijks met de 1ste wereldoorlog bezig is, ook met opgraven, in de modder. De tijd staat stil, de boom staat stil. Neem plaats, mediteer bij en over de boom en waar hij voor staat.