Kunst Onze kunst  Gedichten Biënnale Venetie Documenta Kassel MARTa museum Herford Verbeke Foundation Links

 

Onze schilderijen en andere kunst

Sinds een aantal jaren schaffen we af en toe een kunstwerk aan. Zie hieronder onze schilderijen van Yang Din, Lou Heynens, Freddy de Vierman en Jef Gysen. Vindt de overeenkomstige kenmerken. 

Klik hier voor onze andere kunst

 

Klik door naar Freddy de Vierman

De NON

 

 

Klik door naar Yang Din

 

 

Sarah Margaux Alcalay

Apen Filosofen 

september 2007

Getekend door het leven, oud en wijs geworden. Meewarig en begripvol toezien hoe anderen dezelfde fouten maken. Zich afvragen waar het allemaal toe dient. 

 

 

Deze schilderijen zijn van de jonge Noord Franse kunstenares Sarah Margaux Alcalay. Zij woont en werkt in Calais. 

De werken doen ons sterk denken aan een van onze favoriete schilderijen: ' De Kardinaal' van Francis Bacon. Zowel qua schildering als uitstraling is het vergelijkbaar en zeker nog een stuk krachtiger. Maar toch. Het is hieronder weergeven. Lees ook de tekst die museum S.M.A.K. (Gent) eronder heeft gezet. Het ademt de sfeer van deze apen...

Figure Sitting (De Kardinaal), 1955

afmetingen: 152 x 117 cm
materialen: olieverf op doek
aankoopjaar: 1964Door het verwrongen beeld van deze “Figure sitting” , met zijn grijnzende en wrokkige gelaatsuitdrukking suggereert hij in dit werk de problematiek en de tragiek van de zittende macht. De zelfingenomen kardinaal huilt en schreeuwt. Hij zit vastgekluisterd in zijn troon. De perspectivische weergave van die troon duwt echter de kardinaal in een geestelijk en lichamelijk isolement. Zelfs de toeschouwer heeft er geen contact mee. 

In januari 2008 zien we dat ze heeft gexposeerd in Amerika. In de aankondiging wordt haar inspiratie door Francis Bacon inderdaad genoemd! Maar ook Edvard Munch (' De Schreeuw') en Lucien Freud. Verder schijnt ze ook te zingen met haar parner de Troubadour Jacques Yvart. Hij zingt o.a. chansons vn Guy Béart en George brassens.  Zie hun optreden hieronder:

GALLERY X: "SARAH MARGEAUX ALCALAY FROM MAN TO APE EXHIBITION"  
Starts: 11/28/2007 - 12/8/2007
Sarah Margeaux Alcalay is a talented young French expressionist painter. Her works have been exhibited in Dunkerque as well as in Lille, Paris, Belgium and Duluth, MN. This is her first show in Massachusetts. She cites Francis Bacon, Edvard Munch and Lucien Freud among her influences. Opening reception is Saturday, Dec. 1, from 4 - 7PM. French Troubador Jacques Yvart and Sarah will perform Saturday, Dec. 8, 7:30PM.


French Troubador Jacques Yvart and Sarah will perform Dec. 8, 7:30 pm

Location: Douglass Gallery @ Gallery X, 169 William St.
Time: Wed. thru Sun., 11AM - 3PM
Admission: Free
Wheelchair Accessible
Contact: Nilsa Garcia-Rey
Contact Number: 508-992-2675
Email Address: director@galleryx.org
Web Address: www.galleryx.org

 

Twee sites waar werk van haar te koop is:  Press Book, Galerie Artmonti

Deze werken zijn aangeschaft bij onze 'huis' galerie Koenart-Tempel, Watou. 

 

Jef Gysen

Nicole (2006)

Dit schilderij is er een uit een serie portretten gemaakt door Jef Gysen in 2002- 2003. Het schilderij hiernaast is een portret van 'Nicole'. Als je er bovenop staat dan zie je alleen verf. Loop weg en Nicole volgt je met haar ogen..Zeer bijzonder.

Jef Gysen

Jef Gysen is de meester van de verf. Hij maakt schilderijen; hij 'schildert' niet met de verf zoals andere schilders dat deden of doen. Hij vindt als het ware de verf opnieuw uit. Hij plaatst de 'ziel' in het middelpunt van zijn ingrediënt: de voelbare, kneed-bare, soepele, smeuďge olieverf.

Jef Gysen is in Geel geboren in 1969. Hij studeerde aan de Antwerpse academie. Zijn vroeger werk getuigt al van grote technische klasse. De schilderijen zijn dikwijls met verf overladen, uit vele lagen opgebouwd. Dat bezorgde hem het etiket “materieschilder”. De thematiek is altijd ofwel ’t een, ofwel ’t ander: menselijke figuren en portretten, ofwel de ruimte waarin deze lieden dan helemaal ontbreken, stedelijk of natuurlijk. Hij maakte ook flink in de verf gezette “Mennekes”, driedimensionale menselijke figuren.

 

 

Freddy de Vierman

(klik op de naam voor de website van Freddy)

'Life comes from earth'

Details:

 

Nieuw: De Non

 

 

Yang Din 

Yang Din (1958 Shantou, China) volgde van 1980 tot 1987 een opleiding tot beeldend kunstenaar aan de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs. Sindsdien exposeerde hij in vele landen als België, China, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Macau, Nederland en Taiwan. Het schilderen is Yang Din’s levenslange passie. Schilderen betekent voor hem geluk waarbij lichaam en geest betrokken zijn. In zijn schilderijen verwerkt hij zijn gewaarwordingen zowel als zijn dromen. Verbeelding, gevoel en waarneming geeft hij op sensitieve wijze vorm in zijn landschappen. Tijdens het schilderen opent hij zijn geest naar de wereld toe.

"Yang Din's works are a search for circles of silence, which are nothing more than the quest for a lost reconciliation between Man and Nature/Cosmos."

- Rui Manuel De Sousa Rocha

"In Yang Din's landscapes, human beings or any kind of human activities are absent. Everything happens like if the harmonious proportion between Fullness and Emptiness has been made in the image of those we should achieve in our lives, which are being swamped with objects and events."

Arbre , Acryl op doek- 1999

Paysage, Acryl op doek- 1997

Zeefdruk

Art - Yang Din

Catalogus 2002

Zie ook:

Galerie Blom, Dordrecht

KWAI FUNG HIN ART GALLERY, Hong Kong

Recente veiling van Yang Din schilderijen

 

 

Lou Heynens 

Schilder, dichter, 1943, MargratenLou Heynens

Het leven en het werk van Lou Heynens zijn sterk beďnvloed door het land van mergel en löss in Limburg. Later ook - tijdens zijn studie aldaar - door het landschap in Italië, waar zijn belangstelling vooral uit ging naar de cultuur van de Etrusken.  

Na de catastrofale brand in 1999, waarbij 130 werken van Heynens verloren gingen. is hij anders gaan werken. De donkere tinten hebben plaats gemaakt voor okergeel. Maar de magie van de beweging is gebleven. Tijdens het creatieve proces wordt vaak mergel fijn gedrukt en gemengd met pigmenten. Zijn wijze van schilderen is expressionistisch te noemen. Zijn bomen en landschappen nodigen de beschouwer uit om erin op ontdekkingsreis te gaan, willen ze hun geheimen blootgeven.

Jan Hoet: "...alleen door het kunstwerk binnen te gaan, door er fysiek bij betrokken te zijn kun je de alles omvattende ervaring opdoen, waartoe het je uitnodigt. Je moet in het werk zijn, binnen de wijd open ruimte die de kunstenaar heeft gecreëerd".

 

Notes from the verbal diary (2001)

afmeting: 120 x 180 cm

De herinnering is aangekomen (2000)

afmeting: 120 x 180 cm

Bio

De schilder, schrijver en dichter Lou Heynens is in 1943 in Margraten geboren. Hij was een student van de ontwerper en schilder Edmond Bellefroid (1893 - 1971). Sinds 1980 heeft hij ontelbare exposities van zijn werk gehad in onder andere Perugia, Wenen, Parijs, New York, Lissabon en Edinburgh.

De tombesteden van de Etrusciërs beďnvloeden zijn schilderkunst, zoals ook de mergelgrotten, met gangen gelijk een labyrint, van het Limburg waar hij geboren is. Ook de typische weidse landschappen van Nederland hebben grote invloed. De kleuren en de structuur van de zachte mergelstenen en de herinnering aan wandelingen door enge doorgangen, waar schaduwen van oude boomstronken een demonisch eigen leven leiden, beďnvloeden zijn werk.

Parallel hieraan, ontdekt men in zijn schilderijen symbolen en stijlen van de Etruscische tombes. De verzamelde toepassing van kleuren op papier of linnen doet denken aan een invloed van sporen van oude culteren, welke aangevuld en geďnterpreteerd worden door de verbeelding van de aanschouwer.

 

Eén ding: wacht niet

Eén ding: wacht niet
want vergeten appels
lachen zich geel
naast de moegebloeide jasmijn
waar het venster gehoorzaam
de nacht buitensluit

Eén ding: Wacht niet
tot deze nacht vervalt
ik doe oesters en wijn in
mijn woorden

Eén ding: wacht niet!

Uit: Een reis omzeild
Lou Heynens gedichten, tekeningen.
Maastricht, 1994