Terug

Muziek

Muziek is belangrijk voor ons. We zijn trouwe klanten bij iTunes en bol.com. We hebben een brede smaak: Jazz, klassiek, maar ook bv lounge muziek. Onze autoritten naar/ van Watou zijn goede luistermomenten, maar ook aan de PC, op de iPod in de trein, en thuis in de luie stoel (de TV moet eigenlijk vaker uit...).

De muziek hier is niet een dwarsdoorsne van de muziek die we mooi vinden. War bepaalt dan de keuze? Moeilijk te zeggen: opvallende, plotseling opkomende ontdekkingen en relevantie voor onze omgeving wellicht. Misschien kunnen julie hier iets mee. Ik zou zeker even luisteren en ook iets ontdekken!

 

 

Hier wordt af en toe muziek geplaatst die ons aanspreekt. Er zijn nu hier vijf stukken te beluisteren/ zien. Laatste toevoeging: 13 november 2010 (Glass)

bullet

We hebben Philip Glass (her)ontdekt! Lees, luister en kijk hier.

bullet

Na 7 seconds: Nieuw duet! Wake Up (It's Africa Calling) (met video)

bullet

Glenn Gould speelt Bach,  Goldberg Variations 8-14 (met video). Glenn Gould is een groot en eigenzinnig pianist. Daar houden we van. Meer info over de pianist staat hier. 

bullet

Het KyriŽ, uitgevoerd door het Gregoriaans koor van Watou. Het koor en festival van onze buurman. Driejaarlijks de 'Olympische Spelen' van de Gregoriaanse muziek! Respect.

bullet

Duizend soldaten door Willem Vermandere. Over het drama van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek in Vlaanderen

 

   
  Philp Glass: 'minimal music' componist. Heerlijk voortkabbelende, rustige, soms bijna meditatieve muziek. Hij is Bhoedist geworden, was vaak in  India en heeft bv muziek van Ravi Shankar gebruikt en met hem gewerkt. Heeft later ook meer complexe muziek geschreven, bv de opera 'Einstein on the Beach'. Ook film muziek. We hebben twee bekende films met muziek van hem aangeschaft: Koyaanisqatsi: Life out of Balance  : er is geen gesproken tekst in de film en de vertraging en versnelling in beeld en muziek geeft een hypnotiserend effect. De tweede van de trilogie hebben we ook:  'Powaqqatsi'. Derde deel: 'Naqoyqatsi'. De trilogie geeft verschillende aspecten van de relatie tussen mens, natuur en technologie weer. Tip: beluister eens wat fragmenten van zijn oevre op bv iTunes: zeer veelzijdig een mooi!

Start de video (klik hieronder) en zet het geluid aan!

Glenn Gould was tamelijk excentriek in het dagelijks leven en in zijn manier van spelen: helemaal krom zittend over het klavier gebogen en vaak hoorbaar meeneuriŽnd met de muziek. Hij had zelfs een aangepaste stoel waardoor hij opvallend laag bij de toetsen zat. Dit doet denken aan de wijze waarop men een klavecimbel bespeelt, voorovergebogen om de klank beter te kunnen horen bij het oefenen.
De opname van de Goldbergvariaties in 1955 was de start van een revolutie in het spelen van Bach en meer in het algemeen de barokmuziek. Gould blies het stof van de partituur en maakte van de Variaties een stuk muziek dat ook interessant was voor mensen die met jazz vertrouwd zijn. Sommige tempi zijn zo adembenemend dat het op een boogiewoogie lijkt. Gould speelt een swingend ritme en legt nadrukken die bijna zeker niet door Bach gewild zijn. Toch slaagt hij erin alle stemmen en structuren duidelijk aan bod te laten komen.
 

 

 

Schola Cum Jubilo Watou

Gregoriaans koor 

Klik op de afbeelding om het KyriŽ gezongen door dit koor te beluisteren.

Cum Jubilo presents:

 

 

Neneh Cherry en Yousou N'Dour

2008: Na 7 seconds: Nieuw duet!

Wake Up (It's Africa Calling)

Luister via Youtube, klik hieronder