Terug Opzij van het kijken  

Len Munnik

 

Len is zo vriendelijk geweest om voor ons,op basis van het gedicht van Eva Gerlach en de interpretatie die wij daar aan geven, de illustratie te maken van de man met de verrekijker. Het past wonderwel bij het thema dat wij willen aansnijden (zie hier).

 

Wie is Len Munnik?

(zelfportret)

Len Munnik studeerde aan de grafische school en werkte daarna als vormgever in een drukkerij. Bekend werd hij als free-lance tekenaar en illustrator. Jarenlang sierden zijn tekeningen de voorpagina van Trouw en voor het IKV bedacht hij het anti-kernwapen-logo. Op dit moment staat van maandag tot en met zaterdag in dagblad Trouw op de Podium-pagina een politieke spotprent. Tekenaars Len Munnik, Tom Janssen en Berend Vonk geven om de beurt hun visie op de wereld. 

Wij kennen Len ook van de tijd dat hij in Vlaardingen woonde.

Len Munnik aan het woord:

" Ik werk graag voor de dierenbescherming, de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking. Omdat die organisaties appelleren aan mijn gevoel voor rechtvaardigheid. Wat ik onrechtvaardig vind, wil ik op mijn manier helpen bestrijden. Klinkt misschien een beetje gereformeerd, maar het is mijn visie dat wij als rentmeester op aarde zijn en moeten proberen de zaak een beetje goed te behandelen. Dus zowel de mensen als de dieren en de natuur geven waar ze recht op hebben.

Ik heb ook de tekeningen gemaakt voor de acties rond het Volksbos in Vlaardingen. Daar dreigde men een polder te bestemmen als stortplaats voor grond die door de chemische industrie was vervuild. Alle rotzooi die ooit is uitgevonden zou daar terechtkomen. Lang geleden was die plek bedoeld voor het storten van bouwafval. Maar omdat bouwpuin steeds vaker wordt hergebruikt als bouwmateriaal, kwam er van storten niets terecht en bleef de polder leeg. Toen kwam men op het idee er dan maar chemisch afval neer te gooien. Dat zou met schepen en treinen worden aangevoerd. De bodem zou ook niet worden afgedekt, dus die gemene troep zou zo de grond in sijpelen. De actie om dat te verhinderen werd echt ontzettend breed gedragen. Op één enkele dag zijn in die polder toen duizenden en duizenden bomen gepland door de bevolking van Vlaardingen. Om warm van te worden! Iedereen ging uiteindelijk om. De wethouders, gemeenteraad, provincie. Dat Volksbos ligt daar nu nog en het groeit als kool. Fantastisch!"

http://www.cartoonboeken.nl/smits/len/munnik.htm

 

Len Munnink cartoon 1