Watou Dorp Huisje Dossier Warandebeek Overstomingen Watou 2011

Watou 2010

Watou 2009

Poëziezomer

Bier historisch  Links

                 

Een kunst- en brouwersdorp

 

 

Klik hier voor een plattegrond van de dorpskern

Laatste Nieuws Watou

bullet

April 2011: Alweer een lege plek: Eddy van Vliet monument weggehaald

bullet

December 2010:  Poëziecurator Watou nu ook in Brugge opgestapt 

bullet

November 2010: De lege plek mocht niet blijven!

 

Een dorp van  betekenis

Watou is een dorp waar cultuur en gastronomie hoge toppen scheren. Het brouwersdorp profileert zich tevens als een cultureel trefpunt, zowel door de hedendaagse kunst in de zomer, als de Gregoriaanse klanken van het muziekfestival, maar ook door het voortdurend en groeiend aanbod kunstgaleries en gezellige cafés.


3 Ambachtelijke brouwerijen leveren een uitgebreide selectie streekbieren en het Brouwersmonument (A. Vandroemme, 1982) bevestigt deze stelling.  Tijdens de juli- en augustusmaand vormen diverse locaties in het dorpscentrum de tentoonstellingsruimte voor poëzie en moderne kunst tijdens de jaarlijkse Poëziezomer. 

Diverse centrale figuren schonken Watou een blijvend aandenken: de Communikatiepaal (Prof. Beeckman, 1985), het Claus-silhouet (R.Raveel, 1993) en het Watou-mozaïek (H. Heyrman, 1988).  De "bonde", gebruikt bij de visvangst, symboliseert Watous jumelage sinds 1985 met Mezieres-en-Brenne, een waterrijk gebied in het Franse departement Indre.  In de St.-Bavokerk tref je de 2 praalgraven aan van de eerste graven van Watou, Karel van Ydeghem en Maria van Cortewyle en van de mysticus K.L. Grimminck.  Van het kasteel uit 1620, waar ooit Lodewijk XIV met gevolg overnachtte, bleef alleen de ingangspoort over na de verwoesting in 1793 door generaal Van Damme, geboren te Cassel.  Op één van de hoogste punten van Watou, de Fazantheuvel (62 m) in de Stoppelweg, werd op 30 april 2000 een oriëntatietafel geplaatst.

 

Watou en poëzie, onlosmakelijk verbonden

Hugo Claus monument

Restaurant 't Hommelhof

Watou ligt in West Vlaanderen, Tegen de Franse grens

 

Sint Bavo Kerk, Watou

Watou's bier en kaas, je moet het proeven

Bord bij de grens

Ter hoogte huisje, nu Moenaardestraat.