Terug

 

Gwy Mandelinck.mhb

Gwy Mandelinck.

11 december 2010,

Poëziecurator Watou nu ook in Brugge opgestapt

De volgende editie van het Brugse kunstenparcours Poëzie in Dubbeltijd in 2012 zal er een zonder Gwy Mandelinck zijn. Dat liet Gwy Mandelinck vrijdag weten in een twee zinnen lang bericht. De gewezen poëziecurator houdt daarmee de eer aan zichzelf na de ophef deze week over zijn rol in het project. Na een aantal tegenstrijdige berichten van het Brugse stadsbestuur, die op hun beurt werden betwist door Mandelinck, was namelijk onduidelijkheid gerezen over diens curatorschap.

Het organiserende Brugge Plus had eerder deze week laten weten dat Mandelinck niet langer als poëziecurator actief zou zijn, maar voortaan als lid van de stuurgroep zou optreden. Dat bericht werd tot eergisteren door Mandelinck betwist: ‘Ik wil geen gemuilkorfde medewerker worden.' ‘In Watou regelden mijn vrouw en ik de organisatie van het poëziefestival, maar in Brugge kwam ik plots in de grote ambtenarij terecht', reageerde Mandelinck gisteren per telefoon. ‘Bovendien was er sinds de start van het project al spanning: beeldende kunstcurator Dirk Snauwaert wilde poëzie en beeldend werk gescheiden houden, waardoor de poëzie naar mijn gevoel weggestopt werd.'

Op het kabinet van burgemeester Patrick Moenaert viel men vrijdag uit de lucht. Eergisteren nog had het kabinet besloten dat men tot begin volgend jaar zou wachten om de organisatorische knopen van Poëzie in Dubbeltijd door te hakken. Men wilde eerst alle neuzen één kant op krijgen.

Mandelinck liet alvast weten dat Brugge voor hem verleden tijd is. ‘Maar dat is Brugge altijd al een beetje geweest.'

11 december 2010, De Standaard