Meer over Watou

Gregoriaans festival in Watou

24 t/m 28 mei 2006

WATOU is niet alleen de geliefde pleisterplaats van dichters en kunstenaars. Om de drie jaar verzamelen in het West-Vlaamse grensdorpje ook een weekendlang de liefhebbers van het Gregoriaans.
Liturgische muziek in het Latijn spreekt een breed publiek aan. De organisator Bernard Deheegher gewaagt van een renaissance. Hij heeft daar vooral poŽtische verklaringen voor: Gregoriaans is de muziek van de stilte. Ze verklankt het universele heimwee van iedere mens. En de muziek beweegt zich ,,op de golfslag van het gemoed'', ook van wie geen letter Latijn verstaat of geen noten leest. Deheegher: ,,Het is vooral de universaliteit die mensen fascineert. Sommigen verkiezen de mystieke ervaring, anderen de meer religieuze.''

De formule van het Internationaal Festival van het Gregoriaans is in de voorbije acht edities nog niet veel veranderd. De helft van de koren keert bij elke editie terug. Er leeft ook geen enkele behoefte om het programma uit te breiden tot andere vormen van religieuze muziek. Vier audities vormen het hart van het programma. Ze zijn thematisch opgebouwd rond Joze, de dromenkoning uit het Oude Testament. Daarbij wordt onuitgegeven materiaal gereconstrueerd uit manuscripten van de tiende en elfde eeuw. De dirigent is de Nederlandse benedictijn Cornelis Pouderoijen, een echte autoriteit. De avondconcerten situeren het Gregoriaans in een wereldspectrum. Er komen koren uit Spanje, ServiŽ en voor het eerst zelfs uit Zuid-Amerika.

Watou stimuleert ook het koorleven uit eigen land. Het dameskoor Cum Jubilo speelt een thuismatch, de Schola Trunchiniensis uit Drongen is samengesteld uit solisten van het studiecentrum Gregoriaans. Deheegher: ,,Het festival is gegroeid uit het harde werk van Vlaamse amateurkoren, maar het is geen wedstrijd, waarop koren zich met elkaar meten. Daarom laten we het Vlaamse koorleven aan bod komen in een groot kathedraalkoor dat samengesteld is uit honderd cantores of zangers uit zestien schola's, van Antwerpen tot Zingem.

Ga naar de ferstival website:

www.festivalwatou.be

(stuk overgenomen uit De Standaard van 17 mei 2006).