Terug

Juli 2008:

Koningin Paola bezoekt PoŽziezomer 2008

WATOU - De PoŽziezomer van het kunstdorp Watou (Poperinge) mag zich dit jaar verheugen op een bezoek van koningin Paola. Op dinsdag 8juli 2008 vanaf 15uur zal hare majesteit de tentoonstelling bezoeken en het grote publiek mag daarbij zijn.

Agnes Hondekeyn: 'De secretaris van de koningin contacteerde mijn man Gwij Mandelinck met de melding dat koningin Paola belangstelling had om de PoŽziezomer met een bezoek te vereren. Wij mochten kiezen voor een privť- of een openbaar bezoek. Wij kozen voor het laatste. Normaal zal ze arriveren rond 15uur en na een koffietafel zou ze de verschillende locaties bezoeken. Na zowat 2uur wordt het geheel afgerond met een receptie in het Brouwershuis van Hans De Pypere. De koningin komt uitsluitend en speciaal voor een bezoek aan de PoŽziezomer, die dit jaar loopt onder de noemer 'Dat de verte nabijer dan ooit was'. Vorige week moesten wij een aantal scenario's uitwerken en opsturen naar het hof. Vice-admiraal Pierre Warnout, chef van het protocol van het paleis, bevestigde ons onlangs het bezoek. Er werd de nadruk gelegd op het feit dat alles in een gemoedelijke sfeer moet verlopen. Gisteren, maandag, kwam een delegatie van het paleis om alles te bespreken. We bezochten de locaties en er werd nagegaan wat moet gebeuren voor de veiligheid.'

Organisator Gwij Mandelinck: 'Twee jaar geleden, op 16juni 2006, waren wij te gast op een galadiner in het paleis, naar aanleiding van het feit dat de Nederlandse Koningin Beatrix al 25jaar niet meer aan het Belgische hof was geweest. Enkele kunstenaars, onder wie Panamarenko en Jan Fabre (kon niet aanwezig zijn, red.) behoorden tot de 120uitgenodigden. Ik zat aan tafel naast de secretaris van de koningin en zo zijn de eerste contacten er gekomen. Ik sprak er toen met onze koningin en ook met koningin Beatrix, die me vertelde dat ze in Nederland zoiets niet kennen waar kunst en poŽzie samenkomen. Wij zijn dan ook vereerd met het bezoek van koningin Paola. Maar voor het zover is, moet nog heel wat gebeuren op organisatorisch

PoŽziezomer Watou krijgt Italiaans vervolg (04/03/2008)

De PoŽziezomer van Watou is voor even naar ItaliŽ verhuisd. De succesvolle editie van vorig jaar is daar overgedaan in Milaan. Bijna zestig dichters en beeldend kunstenaars gaan er in confrontatie met elkaar. Het evenement is vorige week geopend en duurt nog tot 25 mei.

De PoŽziezomer van vorig jaar wordt beschouwd als een van de mooiste edities ooit. Een Italiaan koos toen de beeldende kunst. Gwy Mandelinck, bezieler van de PoŽziezomers, koos de gedichten. Daarom werd beslist er een Italiaans vervolg aan te breien.

De beelden en poŽzie worden in Milaan niet tentoongesteld in landelijke locaties, zoals in Watou, maar in ťťn historisch gebouw in het stadscentrum. De PoŽziezomer trad in í99 al eens buiten de grenzen met een editie in Amsterdam. Gwy Mandelinck droomt nog van een Japanse versie.