Achtergrond Familiefoto 1895

 

Amerikaanse krant in lijst

Gebruikte Fototechniek

 

De familiefoto hiernaast (ijzeren plaatje) is in de lijst afgedekt met een Amerikaanse krant (zie hieronder). Het is een itrigerende vraag hoe dat komt. Is de foto in Amerika ingelijst of door een Amerikaan in Nederland? De gebruikte techniek (ferrotype) is een Amerikaanse vinding, zoals de hele vroege fototechniek in handen was van Amerikanen.

 

Zie ook het fragment uit de krant. De krant staat vol met berichten over een dreigende uitbraak van Cholera in New York. Helaas staat er geen jaartal op dit stuk krant.

De bruine vlek op de krant is van roest van het ijzeren plaatje.

 

Het Tin- of ferrotype procédé

Dit procédé wordt ook wel ferrotypie of tintypie genoemd. Het is een variant van de ambrotypie, uitgevonden in 1852 door Adolphe Alexandre Martin (1826-1892).

Hierbij wordt een vertind ijzerplaatje zwart gelakt met een mengsel van lijnzaadolie, lampzwart (roet) en asfalt. En hierop wordt de lichtgevoelige collodiumlaag aangebracht.

Collodium is cellulosenitraat met een lage nitratiegraad, opgelost in een mengsel van alcohol en ether (chemie). Het is een dikke stroperige vloeistof die wel als kleefmiddel werd gebruikt en als basis voor een lichtgevoelige laag in de beginjaren van de fotografie.

Ferrotypie zou al gauw de ambrotypie vervangen, vooral omdat een ferrotypie veel goedkoper was en ook wel omdat de plaatjes onbreekbaar waren en dus gemakkelijk te hanteren (ambrotype was op glas, CP).

Zie verder : Geschiedenis van de fototechniek.

Andere ferrotype foto's: